Νέα

Η "ΕCO-WAVE" αναδείχθηκε η «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2020»

11 May 2020

Η μαθητική εικονική επιχείρηση ‘'ΕCO-WAVE'' από το Aριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε η «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2020» κατά τη διάρκεια του τελικού διαγωνισμού Junior Achievement Greece που διεξήχθη σήμερα διαδικτυακά.

 Η εταιρεία Eco-Wave από την Α' τάξη Λυκείου του Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης δημιούργησε το προϊόν Bio-veil», ένα πρωτοποριακό ρολό χάρτου που τοποθετείται στα κρεβάτια των ιδιωτικών ιατρείων, των ιατρικών κέντρων και κλινικών, των φυσιοθεραπευτηρίων ακόμα και σε αυτά των ινστιτούτων αισθητικής με ευρεία χρήση. Η διαφορετικότητά του σε σχέση με τα υπόλοιπα κλασσικά ρολά έγκειται στο γεγονός ότι το πλαστικό αδιάβροχο κάτω τμήμα του, είναι κατασκευασμένο από φυτικές πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων του αμύλου καλαμποκιού και φυτικών ελαίων. Τα ιδιαίτερα αυτά συστατικά, το καθιστούν απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον διότι μετά τη χρήση του μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε κάδο συλλογής απορριμμάτων, ακόμα και σε αυτούς με μη ανακυκλώσιμα αντικείμενα. Σε περίπτωση δε, που πεταχθεί σε χωματερές, γίνεται ένα με το χώμα, δηλαδή μετατρέπεται σε οργανική ουσία.

Το πρώτο βραβείο απένειμε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου , η οποία αφού συνεχάρη τους νικητές, ανέφερε ότι το προϊόν που δημιούργησαν, είναι εντελώς επίκαιρο γιατί ακριβώς αποτελεί συνεισφορά στο υγειονομικό υλικό. «Ξέρουμε όλοι ότι θα υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομειακά απόβλητα , τα απορρίμματα των νοσοκομείων είναι τοξικά. Βρήκαν λοιπόν τα παιδιά μια λύση που ενισχύει το νοσηλευτικό προσωπικό, τα ιδρύματα, οπουδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά ταυτόχρονα προστατεύει και το περιβάλλον γιατί είναι βιοαποδομήσιμο», τόνισε.

Στη μαθητική εικονική επιχείρηση ‘'KINESIS'' από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας απένειμε το δεύτερο βραβείο η υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. «Ήθελα εξαρχής να συγχαρώ τους μαθητές πρώτα απ' όλα, που είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας, τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ξέρουμε όλοι σε τι βαθμό συμβάλλουν σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα που ακούει στο Junior Achievement Greece και βεβαίως τον οργανισμό τον ίδιο για τις εξαιρετικές επιδόσεις του, για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει αλλά και για την προσαρμοστικότητά του στα νέα δεδομένα της πανδημίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο διαγωνισμός δεν αναβλήθηκε και ότι προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα», επισήμανε μεταξύ άλλων η κ. Κεραμέως ενώ προσέθεσε ότι το υπουργείο Παιδείας και εκείνη προσωπικά εδώ και χρόνια στηρίζει πραγματικά αυτό το θεσμό, έναν θεσμό που επιτρέπει σε μαθητές να μετατρέψουν τις πρωτοποριακές τους ιδέες σε έξυπνα επιχειρηματικά προιόντα. «Ένας βασικός λόγος που πραγματικά πιστεύω σε αυτό τον θεσμό είναι γιατί καλλιεργεί νέες δεξιότητες, ήπιες δεξιότητες, δεξιότητες ζωής, δεξιότητες που είναι πολύ σημαντικές για την μετέπειτα εξέλιξή σας», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, ενώ γνωστοποίησε ότι στο νομοσχέδιο που μόλις ολοκληρώθηκε τώρα η διαβούλευση, έχουν ενταχθεί οι λεγόμενες νέες θεματικές, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα.

«Ήταν μία δέσμευση της ΝΔ προ των εκλογών ότι θέλουμε να προσδώσουμε στο σχολείο τη δυνατότητα να δίνει ακόμα περισσότερες δεξιότητες στα παιδιά μας. Το σχολείο ναι έχει βασική αποστολή τη γνώση, να μορφώνει τα παιδιά μας αλλά έχει και μία αποστολή να διδάσκει τις λεγόμενες νέες δεξιότητες, να βγάζει στην κοινωνία πιο σφαιρικά διαμορφωμένους πολίτες. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο εισάγουμε από τον προσεχή Σεπτέμβριο πιλοτικά σε πρώτη φάση τα λεγόμενα εργαστήρια δεξιοτήτων στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, και μέσα στις θεματικές που εισάγουμε είναι και η επιχειρηματικότητα», σημείωσε η κ. Κεραμέως, αφού ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά το Junior Achievement Greece για την συνεργασία. «Εστιάζουμε τόσο πολύ στην επιχειρηματικότητα γιατί μέσω της επιχειρηματικότητας καλλιεργείται κατά τη γνώμη μας η καινοτομία, η βιωματική γνώση, η συνεργατικότητα, η ευγενής άμιλλα, σημαντικές λοιπόν αρετές και δεξιότητες που θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμες για τους νέους μας», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.

Στη μαθητική εικονική επιχείρηση ΕLEPHANT, του ΓΕΛ Φιλοθέης & ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου, απένειμε το τρίτο βραβείο η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη.

«Καταφέρατε αυτό τον διαγωνισμό που έχει γίνει μία πολύ αγαπημένη συνήθεια να τον μετατρέψετε σε ψηφιακό διαγωνισμό σε μία ψηφιακή διαδικασία, αρά είναι πολύ μεγάλη η χαρά να ξανασυναντιόμαστε έστω και διαδικτυακά», υπογράμμισε η κ. Ζαχαράκη ενώ τόνισε ότι «η σημερινή ψηφιακή συνάντηση στέλνει ένα ξεχωριστό μήνυμα ότι ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες , συνθήκες που δοκιμάζουν τα όρια της κοινωνικής ζωής αλλά και της ανθρώπινης ψυχής, οι αξίες του JA Greece μπορούν να υπερισχύσουν: η καινοτομία, η αριστεία, η ευρηματικότητα, η προσαρμοστικότητα, που επιτρέπουν σε αυτό τον διαγωνισμό να προχωρήσει ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας υπογραμμίζουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την αναγκαιότητα». Παράλληλα σημείωσε: «Αυτό είναι το σχολείο που θέλουμε να υπάρχει. Επιχειρούμε θεσμικά να το καλλιεργήσουμε, αυτό το ελληνικό σχολείο του μέλλοντος, που όλοι οι Έλληνες το ονειρευόμαστε και το αξίζουμε».

Εκτός όμως από τα τρία αυτά βραβεία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν τέσσερα Ειδικά Βραβεία σε τέσσερις μαθητικές «επιχειρήσεις» που έφτασαν κοντά στην πρόκριση στη 10άδα και είχαν πολύ θετικά σχόλια από τους κριτές σε επιμέρους τομείς.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση «DeepSeaRobotiΧ» από το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα κατέκτησε το βραβείο Αξιοποίησης Νέων Τεχνολογιών. Μάλιστα το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Ευτύχης Παλλήκαρης, ο οποίος ανέφερε ότι «έχουμε ανάγκη νέες ιδέες, νέους ανθρώπους για τις προκλήσεις που έρχονται». Στη συνέχεια ο κ. Παλλήκαρης απαρίθμησε τρεις λόγους που του δίνουν μεγάλη χαρά να παρουσιάσει αυτό το βραβείο. «Ο πρώτος είναι ότι η σημασία των τεχνολογιών και της καινοτομίας αναδείχθηκε πολύ δυνατά αυτή την περίοδο κυρίως μέσα από την κρίση του κορονοϊού, ο δεύτερος είναι ότι η επιχειρηματικότητα κυρίως των νέων και αυτό που τώρα εικονικά πειραματίζονται αλλά σε λίγο καιρό θα είναι μέσα στην παραγωγή θα αποτελέσει κατά τη γνώμη μου μοχλό για την οικονομική πρόκληση που θα συναντήσουμε τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της κρίσης και ο τρίτος είναι ότι η εφευρετικότητα των Ελλήνων κάτι που το διαβάζουμε κυρίως στη μυθολογία και μας έχει μείνει σαν μία παράδοση του παρελθόντος θεωρώ ότι αποτελεί ένα αναπόσπαστο εργαλείο της ιδιοσυγκρασίας μας της αναζήτησης που κάνουμε και σίγουρα θα είναι ένα κριτήριο για το πώς θα πάμε καλύτερα σαν χώρα στο προσεχές μέλλον. Αυτοί είναι οι τρεις λόγοι που θεωρώ ότι αξίζει να μνημονεύσουμε τα παιδιά που είναι μαζί μας», υπογράμμισε ο κ. Παλλήκαρης ενώ προσέθεσε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τώρα και στο μέλλον έχει ανοιχτές πόρτες για την μαθητική καινοτομία και εφευρετικότητα.

Βραβείο Αειφόρου Ανάπτυξης κέρδισε «Ο κήπος της αειφορίας» από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Διδυμοτείχου. Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, δηλώνοντας ότι «αυτή η κρίση ενώ είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος που θα ζήσει η χώρα μας, εμένα με κάνει παραδόξως και λίγο αισιόδοξο, δηλαδή αυτούς τους δύο μήνες κάναμε και πάρα πολλά άλματα και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα, είναι σαν να υποχρεωθήκαμε όλοι μας να λειτουργήσουμε εντελώς διαφορετικά και κάποια αν θέλετε πάγια αιτήματα που χρόνιζαν στην χώρα να εκπληρωθούν μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία», ενώ προσέθεσε ότι κάποιες από αυτές τις ιδέες των παιδιών θα μπορούσαν κάλλιστα να μετατραπούν και σε τηλεοπτικές εκπομπές. «Επειδή είμαστε στη φάση της διαμόρφωσης του προγράμματος για τη νέα σεζόν, θέλω να πω ότι είναι εδώ η ΕΡΤ όχι μόνο μέσω της πλατφόρμας αλλά και μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας για όποια παιδιά έχουν ιδέες και θα μπορούσαν να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να μετατρέψουν αυτές τις ιδέες τους σε μια τηλεοπτική εκπομπή με πολύ χαρά να τη δεχτούμε και να τη φιλοξενήσουμε», κατέληξε ο κ. Ζούλας.

Το βραβείο Διά Βίου Μάθησης κατέκτησε η επιχείρηση «Πελλαία Φύση» από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Γιαννιτσών.

«Ένα από τα θετικά που βγήκε από αυτή την κρίση είναι ότι νέα παιδιά άρχισαν να ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα και να έχουν σαν πρότυπο τους υγιείς επιχειρηματίες αυτής της χώρας και χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα γιατί καλούμαι να δώσω το βραβείο της Δια Βίου Μάθησης που για μένα είναι πολύ σημαντικό ειδικά σε αυτές τις συνθήκες κρίσης ξανά που ζούμε, άνθρωποι να μπορούν να έχουν την ευκαιρία και να μάθουν και να δώσουν πράγματα, όχι στη σχολική τους ηλικία αλλά λίγο πιο μετά, το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό», επισήμανε κατά τη διάρκεια της απονομής ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς.

Τελευταίο ειδικό βραβείο ήταν το βραβείο Τιμής Ένεκεν που κατέκτησε η επιχείρηση «πετμΕΕΕΕΚνοστιμιές» από το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κοζάνης.

«Ιδιαίτερη χαρά να προωθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο τη συγκεκριμένη προσπάθεια που κάνετε, τη συγκεκριμένη διοργάνωση γιατί θεωρώ ότι βάζει όλα τα παιδιά σε μία τροχιά ευρηματικότητας, μια τροχιά δημιουργικότητας, καινοτομίας και είναι πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία για να εμπεδωθεί μία νοοτροπία επιχειρηματικότητας στη νέα γενιά από τα πρώτα τους βήματα», σημείωσε ο Πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων, Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, ενώ στη συνέχεια προσέφερε το ποσό των 5000 ευρώ στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κοζάνης προκειμένου να ενισχύσει το συγκεκριμένο έργο και την προσπάθεια που κάνουν.

Στην αποστολή που έχει το Junior Achievement Greece αναφέρθηκε ο πρόεδρος του JA Greece, Μάρκος Βερέμης. «Για εμάς το αύριο είναι πιο σημαντικό από το σήμερα, και εννοώ όχι μόνο το Junior Achievement αλλά και τους εκπαιδευτικούς που ξοδεύουν τον δικό τους προσωπικό χρόνο μετά το σχολείο για να καθοδηγούν εκατοντάδες ομάδες παιδιών σε πάρα πολλά σχολεία σε κάθε άκρη της Ελλάδας . Όλοι αυτοί δουλεύουν με αυτή τη λογική ότι το αύριο είναι πιο σημαντικό από το σήμερα και καταλαβαίνω ότι το αύριο δεν προκύπτει τυχαία , οικοδομείται με πάρα πολύ χρόνο, κόπο και σύστημα», σημείωσε. «Για να συνοψίσω ανοιχτά μυαλά με όνειρα, τόλμη, ήθος και κυρίως που έχουν μάθει να συνεργάζονται και να δουλεύουν σαν ομάδα», κατέληξε ο κ. Βερέμης.

«Βοηθάμε και συναντάμε νέους ανθρώπους κάθε χρονιά να δημιουργούν τις ιδέες τους να υλοποιούν τα προγράμματά μας και να φτάνουν στο δικό τους προϊόν και στη δικιά τους ιδέα. Κι αν κάθε χρόνο λέμε ότι τα παιδιά αυτά μας εκπλήσσουν και μας φέρνουν μία νότα αισιοδοξίας τη φετινή χρονιά η έκπληξη είναι ακόμα μεγαλύτερη», υπογράμμισε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής JA Greece και πρόεδρος του Ε.Σ JA Europe, Αργύρης Τζικόπουλος.

Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του JA Europe που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά διαδικτυακά, με έδρα το Junior Achievement Πορτογαλίας.

Είναι η πρώτη φορά που ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά -λόγω της πανδημίας του κορονοϊού- με τις διαγωνιζόμενες ομάδες, τους κριτές και τους προσκεκλημένους να συμμετέχουν με σύνδεση από τα σπίτια και τα γραφεία τους.

Τον διαγωνισμό και την τελετή των βραβεύσεων παρουσίασε η δημοσιογράφος, υπεύθυνη Επικοινωνίας του JA Greece, Mαρία Γιαννέτου.

 Ρεπορτάζ:  ΑΠΕ-ΜΠΕ – ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

 

We use cookies to ensure you get the best experience on our website. Find out more here.

I accept cookies from this site